2 feb

Boganmeldelse: Den Sorte Dronning

Den_Sorte_DronningForfatter: Katherine Neville

Udgivet: 2010

Forlag: Forlaget Punktum

Anmelder: Carsten Cederholm

Den Sorte Dronning er fortsættelsen på De Otte, som jeg tidligere har anmeldt her på bloggen. De Otte er lidt af en klassiker og regnes for den første konspirationsthriller (bøger som DaVinci mysteriet og Rosens navn). Den Sorte Dronning er en værdig efterfølger, som kan læses uafhængigt af De Otte; omend jeg selv foretrækker De Otte, hvis jeg skulle vælge mellem de to bøger.

Katherine Neville gør sit forarbejde og det er tydeligt, at hun har brugt meget tid på research. Man kommer dybt ned i den historisk baggrund, i tiden efter den Franske revolution. Det er bestemt en af styrkerne ved Den Sorte Dronning, men også en af svaghederne, for forfatteren har svært ved at begrænse sig.

Selvom jeg er lidt af en ”historie-nørd” synes jeg til tider, at Katherine Neville falder i ”research-fællen”. Et godt eksempel er da Lord Byron ligger for døden og har nogle vigtige information til sin datter, som han kun lige har lært at kende. Inden han kommer frem til det væsentlige, skal hun lige have en laaaang historisk beretning. Det er Katherine Nevilles stil og det kan godt blive lidt for meget.

Jeg arbejde selv på en historisk roman og kender godt problemstillingen. Man har læst op på historien i ugevis, uden at få skrevet noget. Så er det svært ikke at bruge det research man har brugt så lang tid på, og som man jo egentlig også gerne vil give videre til læseren. Det er så her man skal overveje, hvor vigtigt det er at have med, for bogens handling.

Hvis man er til konspirationsthrillere med mystiske gåder og skattejagt; og hvis man holder af historiske spændingsromaner, så synes jeg bestemt man bør læse Den Sorte Dronning. Selvom den kan læses uafhængigt af De Otte, synes jeg til gengæld også, at man bør læse De Otte først. Så læs De Otte; hvis du kan lide den, vil du uden tvivl også synes om Den Sorte Dronning.

Resume

Lige som forløberen, De Otte, foregår Den Sorte Dronning parallelt i to forskellige tidsaldre. Nutiden og tiden efter den franske revolution. Bogen handler endnu en gang om kampen om Montglane Skakspillets hemmelighed, hvor to hold spiller et ældgammelt skakspil, hvor brikkerne er mennesker.

Efter den franske revolution befinder Europa sig på randen af krig. Det Osmanniske rige angrebes af tyrkerne og Haidée får til opgave at smugle Montglane skakspillets sorte dronning ud af landet, for at den ikke skal falde i de forkerte hænder.

I nutiden bliver Alexandra Solarin (datter af De Ottes hovedperson Catherine Velis) inviteret til sin mors fødselsdag i Rocky Mountains. Da hun ankommer, er hendes mor forsvundet og har efterladt en række gåder, som hun må løse for at forhindre at modstanderholdet får kendskab til Montglane-skakspillets hemmelighed.

Det bliver et farligt spil med mange overraskelser undervejs. Hvor handlingerne i henholdsvis starten af 1800tallet og nutiden (2003) flettes sammen, mens man langsomt nærmer sig afsløringen af spillets hemmelighed.

Hits: 1058

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.