12 feb

Den Gale Galakse 1: Ondskaben Vågner

Den Gale Galakse 1: Ondskaben Vågner
Den Gale Galakse 1: Ondskaben Vågner

Forfatter: Anders Winkel Hjelm Nielsen

Udgivet: 2016

Forlag: Books on Demand (Selvudgivelse)

Anmelder: Tanja Cederholm

Er drengen Peter så desperat efter at være sammen med nogen, at han er totalt blind for Lumbazors fejl og ligegyldighed? Der er planlagt minimum 3 bøger, om Peter, Hyori og den ultra onde teddarianer Lumbazor (der virkelig giver de ækle mogwais fra ‘Gremlings’ kant) i en fortælling om det at være anderledes og udenfor.

Emnerne mobning, lede lærere og fraværende forældre er, dog omvendt beskrevet som: “Anti Mobning”, “Den Gode Klasse” og “Trivsel – Hjemme og i klassen” noget der sættes fokus på i skolen, i mellemklasserne.

Bogen starter lige på og hårdt, med en forvirrende (men korrekt) opremsning af et himmellegemes betegnelser, før en stakkels dino effektivt tværes ud på jordoverfladen. Hvis man tror handlingen bliver mindre adrenalinkrævende, blot fordi resten af handlinge foregår 65 millioner år senere, tager man fejl. For selvom der ikke er flere dinosauere at splatte ud, så er menneskeheden i alvorlig fare, ikke mindst fra dem selv.

I sin nuværende, ubearbejdede, format er den for svær at læse for de mindre klassetrin. Læseflowet bliver udfordret til det yderste gennem utallige grammatiske fejl, sætninger så lange som en storebæltsbro og formuleringer, der giver fin mening hvis man er fra nordjylland, men sender læsere fra resten af landet ind efter en ordbog. Bogen er, fra forfatterens side, rettet mod før-teenage (12+) 7. – 8. kl., men på nær et par unødvendigt makabre henrettelsesscener passer reflektionsniveauet ganske perfekt til mellemklasserne, 3. – 4. kl.

Jeg læste primært bogen som aftenlæsning for mine drenge (på 9½ og knap 7 år). De var vilde med den, dog undlod jeg at læse den udpenslede blodige masakre på Hr. Reitl højt. Det var rigeligt til at give den yngste mareridt, at læse om hvordan Lumbazor satte tænderne i nakken på Max. (At teddarianeren havde optrådt særdeles bestialskt i den zoologiske have og givet den stakkels Hans livsvarige traumer, havde ingen af ungerne meget tilovers for, Hans havde nærmest gjort sig fortjent til at blive sat på plads).

Det er en god bog. Et frisk pust på et velkendt problem, som her bliver beskrevet indefra og ikke overfladisk ridset op over en populistisk, upersonlig skabelon. Trods den tungebrækkende grammatik formår man hurtigt at identificere sig med hovedpersonen. Indimellem er teksten fremhævet med fed type, det er en ‘fortællerkommentar’ og hvad meningen med dette har været er uklart. Det er ikke decideret i vejen, ved højtlæsning kan det springes over uden at læsningen forstyrres, men hvis det skulle have være rigtig sjovt skulle der havde været lidt flere af dem.

Køb den, så forfatteren får råd til at sende de kommende bøger til en (tiltrængt) korrekturlæser! så de kan komme på skolernes pensumlister.

 

Hits: 576

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.