9 mar

Boganmeldelse (lydbog): Klosterbarnet

Slægten 5 - Klosterbarnet af Susanne Clod Pedersen
Slægten 5 – Klosterbarnet

Forfatter: Susanne Clod Pedersen

Udgivet: 2006

Forlag: Lindhardt & Ringhof

Anmelder: Tanja Cederholm

Indlæst af: Camilla Qvistgaard Dyssel

Egentlig var det ‘Odinsulven’ jeg havde håbet på at finde, men den var slet ikke indtalt som lysbog på daværende tidspunkt (Det er den så nu). I hvert fald måtte jeg ‘nøjes’ med ‘Klosterbarnet’ – og det var slet ikke så tosset endda.

‘Klosterbarnet’ er 5. bog i serien Slægten, der gennem den fiktive daneslægt ‘Dane’, skal lære danskerne om landets historie, fra sen vikingetid til tiden omkring ‘Slaget ved Dybbøl’ (og fortsættes).
Susanne Clod Pedersen har også skrevet 6. bog i serien, titel: Ravnens År.

Den unge Cæcilie hentes hjem fra klosteret hvor hun er vokset op, for at blive gift, men hendes onkel aflyser brylluppet fordi han har andre planer. Gennem flere måneder voldtages den unge pige af sin morbroder, indtil hendes mor opdager hun er gravid og installerer hende på en fjerntliggende ejendom. Kort efter fødslen jages hun på porten, og for at kunne klare sig, må hun selv aflevere sin søn til det samme kloster hvor hun selv er vokset op.
Livet byder på tunge overvejelser, især for en så tugtigt og fromt opdraget pige som Cæcilie, om de valg der må træffes for at overleve – og få sit liv og sin søn igen.

Der er tilpas med spænding og gru, til at man ikke bliver lullet i søvn, for det er sparsomt med hvor dybtegående beskrivelserne er. Hvor vi befinder os i landskabet, hvad omgivelserne har af betydning, om det er duften af mad, farverne der changere i lyset eller moderen der grunder over broderens forædderi.

Cæcilies gå-på-mod står i kontrast til den elendighed hun oplever. Egentlig virker det lidt utroværdigt, at et 2. generations klosterbarn skulle beside så meget ulveblod, at verdens modgang bliver mødt med et smil og skuldertræk, men måske er det blot enfoldighed? Det ville passe fint hvis hun ikke var kløgtig nok til at fatte alvoren omkring sig. I hvert fald er der ikke meget drama omkring de, ellers skælsættende, begivenheder den unge pige kommer ud for.

Resume:
Den unge Cæcilie Dane hentes hjem fra kloster for at, som piger blev det den gang, konsolidere slægtens magt og betydning gennem ægteskab. Andre familiemedlemmer har dog andre planer og Cæcilie fejes af brædtet, som en brik spilleren har foretaget et dårligt træk med.
Cæcilie er nu kastet ud i et større spil og møder større (og farligere) mod- og medspillere, og igen agere brik i andres magtspil.
Hun får arbejde i køkkenet på den borg hvor rigets fjender låses af vejen. Her fatter hun sympati for den tilfangetagne Jens Gand, som kongen har set sig sur på.
Gennem 1.5 år passer og lider Cæcilie med Jens Gand og høre om hans sag. Da han, lige før der knapt er mere tilbage af ham, formår at flygte med Cæcilies hjælp, bliver hun hos ham som trofast og viljeløs støtte.
At Cæcilie er født som klantrofæ, hvis pligt alene består i at gifte sig og sætte børn i verden, bliver hendes redning. For det at hun er kvinde, giver på den tid ingen værdi, men da Jens Gand ikke kan sætte børn i verden (følger af torturen eller kirkeligt embede) kan hun heller ikke knytte sig helt til ham. Da Jens Gand bliver tiltagende mere vanvittig og en dag forlader Cæcilie ham.
Hun tager tilbage til klostret hun er vokset op på – og hvor hendes søn er, men som novice, for at kunne betragte ham i det skjulte. Hun er ange for hvordan han vil tage imod nyhederne om slægtsskabet. Da hun endelig får bekendtgjort for ham hvem hun er er det næsten for sent…

Jeg skal helt sikkert  høre eller læse ‘Ravnens År’ også!

Hits: 534

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.