13 mar

Boganmeldelse: Den barske sandhed om Thor + Loke (Bind 1 – Prøven)

Forfatter: Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo

Udgivet: 2016

Den barska sandhed om Thor + Loke. Bind 1 - prøven.
Bind 1 – Prøven

Forlag: Calibat

Anmelder: Tanja Cederholm

Serien (for der er skam planlagt flere bøger, hvilket er en rigtig god måde at dele fortællingen op på, så den er lettest at tilgå for den tilsigtede målgruppe) hedder ‘Den Barske Sandhed’, men er den nu også så barsk?
Det plejer at forudsætte et kendskab til alternative historier for at udgøre et sammenligningsgrundlag, noget at holde denne ‘sandhed’ op i mod. Et grundlag der stort set ikke eksistere, efter som dette er den første reelle bog der fortæller om guderne FØR de blev guder.
En historie om et par ungdommelige lømler, der skal skal til at tage sig sammen og bestå deres mandomsprøve? Måske – og det fungere.

Dagen for jeres Gudeprøve har længe været under opsejling. Mange mener I er for unge, hvisker om jeres svaghed, taler om, at Heimdal burde være den første. Efter dagens optrin, kan der ikke længere være nogen tvivl. Endten er I parate, eller også er I ikke værdige. Hvis I ikke er værdige til det blod, der ruller i jeres årer, vil I for evigt være udelukket fra gudernes rige.

Resume: Thor og Loke er til hjemmeskoleundervisning, sammen med Sif og de andre unge gudeaspiranter i Asgård. Som en hver anden teenager, finder de stoffet trivielt og kedsommeligt, og går mere op i at lave ballade og prøve grænser.
En dag går de for vidt, og de to knægtes påhit får konsekvenser. Stillet over for Alfaderen får de at vide at de må bevidse deres værd, hvis de fremover ønsker at sidde med ved bordet. Måden de skal gøre det på er ved at løse et problem, den mægtigste af guderne ikke selv kan hitte ud af. Han trøster dem med, at han netop har så mange sønner “fordi det så betyder mindre, hvis een skrider i svinget i ny og næ”.
Efter afskeden med den ‘kærlige’ far, tager Thor (og Loke) afsked med moderen, der også giver dem lidt hjælp med, bl.a. de styrkehandsker og bælte, som er et af den voksne Thors kendetegn.
De to unge forlader Asgård og prøven er begyndt. Nu minder historien ikke længere om vores egen dagligdag, men mere om et af Grimm’s eventyr. Den ene udfordring afløser den anden – og snart må både Thor og Loke gøre brug af de egenskaber der senere bliver så karakteristiske for netop dem, for at holde sig i live.

Bogen egner sig fint til højtlæsning, for små lømler. Sproget er ligetil og holder en god balance mellem let forståeligt, aktionpræget talesprog, og et mere højtideligt beretningssprog. Samtidig er den rigt illustreret, med stærke og virkningsfulde tegninger, der rummer essensen af det skrevne på siden.
Handlingen er fiktiv, men så godt som samtlige elementer er faktuelle. Dermed er bogen ikke bare underholdende – den er også et farverigt springbrædt for de yngre læsere, at lære noget om de nordiske guder.
Afslutningen er lidt brat, som afslutningen på et kapitel – ikke som afslutningen på en bog, men det er som sagt også kun ‘bind – 1’.

Hits: 470

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.